Checklist: 5 Overwegingen bij het aanschaffen van een thuisbatterij
Een thuisbatterij kan een slimme investering zijn voor wie meer controle wil over zijn energieverbruik en duurzamer wil leven. Maar voordat je een keuze maakt, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. In deze blog bespreken we vijf belangrijke overwegingen om rekening mee te houden als je een thuisbatterij wilt kopen.
1. Capaciteit en energiebehoefte
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: hoeveel energie wil je opslaan? De capaciteit van een thuisbatterij, meestal uitgedrukt in kilowattuur (kWh), bepaalt hoeveel energie je kunt opslaan voor later gebruik. Om de juiste capaciteit te kiezen, moet je inzicht hebben in:
- Je dagelijkse energieverbruik: Analyseer je stroomverbruik gedurende een gemiddelde dag en bepaal hoeveel daarvan je zou willen opslaan.
- De opbrengst van je zonnepanelen: Als je zonnepanelen hebt, kijk dan hoeveel energie ze opwekken en hoeveel daarvan niet direct wordt verbruikt. Deze overtollige energie kan worden opgeslagen in een batterij.
- Je doelen: Wil je volledig onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet, of wil je de batterij vooral gebruiken om (dure) piekuren te vermijden?
Ben je benieuwd wat een gangbare capaciteit is voor een gemiddeld huishouden? Op dit moment is de 10 KwH batterij van VoltPlus de populairste keuze onder particulieren.
2. Kosten en terugverdientijd
Een thuisbatterij is een flinke investering, dus het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua kosten en hoe snel je die investering terugverdient. Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden:
- Aanschafkosten: Heb je een batterij met de juiste capaciteit gekozen? Kijk dan goed naar de aanschafprijs van de batterij en noteer die.
- Installatiekosten: Houd ook rekening met de kosten van professionele installatie, en tel dat bij de aanschafkosten op om de totale kosten van jouw thuisbatterij uit te rekenen.
- Besparingen: Een thuisbatterij helpt om je energierekening te verlagen, vooral als je zonnepanelen hebt of een dynamisch energiecontract gebruikt. Hoeveel je precies bespaart hangt af van je energieverbruik en energiekosten, zowel nu als in de toekomst. Het is vaak lastig om precies te voorspellen hoeveel je in de toekomst kwijt gaat zijn aan energie, maar probeer toch een inschatting te maken!
- Subsidies: Omdat thuisbatterijen sterk bijdragen aan duurzaamheid en goed zijn voor het milieu, worden ze door de overheid op verschillende manieren gesubsidieerd. Die subsidies zijn erg de moeite waard en kunnen je terugverdientijd flink verkorten. Omdat de regelgeving rondom thuisbatterijen best een ingewikkeld onderwerp is hebben de experts van VoltPlus er een handige blog over geschreven.
- Terugverdientijd: De terugverdientijd van je thuisaccu kan sterk verschillen afhankelijk van jouw situatie. Bereken zo goed mogelijk hoeveel je per jaar kunt besparen op je energierekening en kunt terugverdienen aan subsidies. Als je de totale kosten van de thuisbatterij door dat bedrag deelt, heb je een goede indicatie van hoe lang de terugverdientijd ongeveer zal zijn.
3. Installatie en ruimte vereisten
Voordat je een thuisbatterij aanschaft, is het belangrijk om na te denken over de praktische kanten van de installatie:
- Ruimte: Een thuisbatterij heeft een geschikte plek nodig, zoals een garage, meterkast of een andere goed geventileerde plek in huis. Zorg ervoor dat de batterij beschermd is tegen extreme temperaturen en vocht.
- Aansluiting op je systeem: De batterij moet worden aangesloten op je bestaande elektrische systeem en eventuele zonnepanelen.
- Professionele installatie: Laat de installatie altijd uitvoeren door een gecertificeerde installateur om veiligheidsrisico’s te vermijden. Een verkeerde aansluiting kan leiden tot kortsluiting of oververhitting.
Door vooraf de installatievereisten te controleren, voorkom je verrassingen en zorg je ervoor dat de batterij optimaal kan functioneren. Heb je twijfels over de installatie van jouw thuisbatterij? Neem dan gerust contact met ons op! De experts van Voltplus nemen rustig de tijd voor je en leggen helder uit welke ruimte het meest geschikt is voor jouw thuisaccu.
4. Compatibiliteit met zonnepanelen en slimme technologie
Niet alle thuisbatterijen zijn compatibel met elk zonnepaneelsysteem, dus het is belangrijk om dit te controleren voordat je een keuze maakt:
- Zonnepanelen: Als je zonnepanelen hebt, moet je controleren of de batterij goed samenwerkt met je omvormer en je systeem om energie op te wekken.
- Slimme technologie: De beste thuisbatterijen kunnen worden geïntegreerd met slimme energiemanagementsystemen of apps. Hiermee kun je je energieverbruik in real-time monitoren en automatiseren, bijvoorbeeld door de batterij te laden tijdens goedkope daluren en te ontladen tijdens piekuren.
- Toekomstbestendigheid: Kies voor een batterij die flexibel genoeg is om in de toekomst te integreren met nieuwe technologieën, zoals Virtual Power Plants (VPP) of energieopslag in combinatie met elektrische voertuigen.
Ook over compatibiliteit met slimme technologie is heel wat te zeggen! Daarom schreef VoltPlus eerder al een informatieve blog om eens rustig verder te lezen over de mogelijkheden en vereisten van de integratie van je thuisbatterij.
5. Garantie en levensduur
De levensduur van een thuisbatterij is een belangrijke overweging, omdat dit invloed heeft op de lange termijn voordelen:
- Garantie: Controleer hoeveel jaar garantie de fabrikant biedt. Dit varieert meestal tussen de 5 en 15 jaar, afhankelijk van het merk en model. Zorg in ieder geval dat de verwachte levensduur van je thuisbatterij langer is dan de terugverdientijd die je hebt uitgerekend!
- Aantal cycli: De levensduur van een batterij wordt vaak uitgedrukt in oplaad- en ontlaadcycli. Hoe meer cycli een batterij aankan, hoe langer deze meegaat.
- Prestaties na verloop van tijd: Batterijen verliezen na verloop van tijd een deel van hun capaciteit. Kies een batterij van een gerenommeerd merk dat duidelijke informatie geeft over de verwachte prestaties op lange termijn.
Een batterij met een langere garantie en een hoge capaciteit behoudt zijn waarde beter en biedt meer zekerheid over de lange termijn. Maak dus een weloverwogen keuze!
De juiste thuisbatterij kiezen
Het kiezen van de juiste thuisbatterij vraagt om een goed begrip van je energiebehoefte, financiële situatie en technische vereisten. Door rekening te houden met deze vijf overwegingen, kun je een batterij kiezen die past bij jouw huishouden en je helpt om optimaal gebruik te maken van duurzame energie.
Bij VoltPlus helpen we je graag om de beste keuze te maken. Neem contact met ons op voor advies over welke thuisbatterij het beste aansluit bij jouw behoeften en situatie. Samen zorgen we ervoor dat je investering in een thuisbatterij loont!
Recente artikelen

Checklist: 5 Overwegingen bij het aanschaffen van een thuisbatterij

Slimme oplossingen voor overbelasting van het elektriciteitsnet: De rol van thuisbatterijen

Thuisbatterijen en slimme huizen: Integratie voor optimaal energiebeheer

Thuisbatterijen veilig gebruiken: Alles wat je moet weten
